Trwa ładowanie...

5 powodów, dla których warto jeść mrożonki. Przegląd zamrażarek od 800 złotych

Avatar placeholder
28.11.2018 13:38
Mrożone warzywa są cennym źródłem witamin w okresie jesienno-zimowym
Mrożone warzywa są cennym źródłem witamin w okresie jesienno-zimowym (123rf.com/bravissimos)

Choć nadal wiele osób jest sceptycznie nastawiona do spożywania mrożonych owoców i warzyw, to eksperci do spraw żywienia mówią wprost – warto jeść mrożonki. Szukając odpowiedzi na pytanie "dlaczego?", przedstawiamy 5 powodów, a zarazem korzyści z zamrażania różnych produktów, które pomogą wam zbilansować dietę, a nawet – schudnąć!

spis treści

1. Mrożonki zachowują wartości odżywcze

Okazuje się, że mrożonki zachowują wartości odżywcze. Jednak paczki rozdrobnionych warzyw i owoców lepiej kupić w sklepie, ponieważ są szybko mrożone w temperaturze -18, -20 lub -30 stopni Celsjusza. W ten sposób nie tracą cennych minerałów i witamin. W zamrażarce przyłączonej do lodówki proces zamrażania zachodzi wolniej. To w oczywisty sposób łączy się z niższą wartością odżywczą.

Zobacz film: "Mrożonki [Wirtualna Poradnia]"

Jeśli zależy nam na produktach wysokiej jakości, z których przygotujemy pyszną zupę lub mus dla całej rodziny, powinniśmy przechowywać je w domu w odpowiednich warunkach, najlepiej w wolnostojącej zamrażarce.

Do wyboru mamy dwa rodzaje zamrażarek – szufladową oraz skrzyniową. Decyzja będzie zależeć od posiadanej przestrzeni oraz produktów, które będziemy w niej trzymać.

Najbardziej zależy nam na oszczędności energii. W zamrażarce skrzyniowej lepiej trzymać podobne rzeczy (np. mięso) tak, aby czas szukania określonego produktu był jak najkrótszy. Zamrażarka szufladowa również zużywa więcej prądu, kiedy otwieramy drzwi, jednak łatwiej znajdziemy w niej interesujące nas warzywa czy owoce.

Szeroki wybór zamrażarek w okazyjnych cenach jest o jedno kliknięcie od Ciebie. Wystarczy wejść na WP radarOkazji.

2. Mrożonki dostarczają witamin w sezonie jesienno-zimowym

Mrożonki są doskonałym źródłem witamin w sezonie jesienno-zimowym, a także wiosną, kiedy na półkach sklepowych nie pojawiły się jeszcze świeże owoce i warzywa. Mrożonki zapewniają nam witaminę A, B i C. Robiąc zakupy, dział z mrożonkami należy odwiedzić na końcu oraz przygotować torbę termoizolacyjną, do której od razu zapakujemy produkty po odejściu od kasy, tak aby mrożonki w drodze do domu nie zdążyły się rozmrozić.

A jakie produkty najlepiej zamrażać lub kupować, by zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów? Dobrym wyborem jest szpinak zawierający chlorofil i minerały, brokuły oraz kalafior będące źródłem antyoksydantów, a także truskawki i wiśnie, które pozytywnie wpływają na odporność dzieci, szczególnie narażonych w szkole i przedszkolu na przeziębienie.

Nie zapominajmy także o rybach, które zachowują wszystkie cenne składniki, ponieważ bezpośrednio po odłowieniu są poddawane procesowi szybkiego mrożenia.

3. Mrożonki mają wpływ na czas przygotowywania potrawy

Mrożonki mogą gotować się o wiele krócej niż świeże warzywa. Jednak proces rozmrażania w przypadku każdego produktu wygląda inaczej. Szpinak od razu po wyjęciu z zamrażarki możemy dusić na patelni oraz dodać aromatyczne przyprawy (np. czosnek). Kalafior i brokuły najlepiej rozmrozić na parze, wykorzystując parowar, szybkowar lub kombiwar. Po kilku minutach sprężyste warzywa są gotowe do spożycia – zachowują również kolor.

Owoce po wyjęciu z zamrażarki najlepiej przez kilka minut rozmrażać w dolnej części lodówki, a następnie przygotować pyszny deser bogaty w witaminy i składniki wzmacniające odporność.

Pamiętajmy również, że czas przygotowania mrożonek jest krótszy, ponieważ są one pokrojone i nie wymagają mycia.

4. Mrożonki możemy jeść o każdej porze roku

Zaletą mrożonek jest również fakt, że możemy przygotować z nich posiłek o każdej porze roku. Latem naszą bazą wyjściową są świeże warzywa i owoce, jednak warto również wykorzystać funkcję szybkiego mrożenia w zamrażarce, tak aby zgromadzić zapasy na sezon jesienno-zimowy.

Mrożonki nie posiadają konserwantów. Proces mrożenia wystarczy, by produkty nie traciły wartości odżywczych. Przemiany metaboliczne zachodzą wolniej. Poza tym pozbywamy się się z produktów bakterii i drobnoustrojów.

5. Mrożonki są tanie bez względu na porę roku

Do niewątpliwych zalet mrożonek zaliczymy również ich cenę. Poniżej 10 złotych znajdziemy większość produktów, których potrzebujemy do przygotowania zdrowego posiłku, zawierającego niezbędne do funkcjonowania organizmu witaminy i minerały.

A jak jest z zamrażarką? Czy koszt jej eksploatacji jest wysoki? Najlepiej sprawdzą się zamrażarki zaopatrzone w funkcję frost free, tak aby zredukować ilość szronu powstającego w trakcie chłodzenia produktów. Izolacja termiczna jest największa w zamrażarkach skrzyniowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze