Trwa ładowanie...

Dlaczego warto jeść chleb? Automaty do chleba do 500 zł

Avatar placeholder
28.11.2018 13:43
Chleb najlepiej wypiekać w domu, mamy wtedy kontrolę nad całym procesem jego powstawania
Chleb najlepiej wypiekać w domu, mamy wtedy kontrolę nad całym procesem jego powstawania (istockphoto.com/olgakr)

Wiele osób ogranicza chleb w diecie z obawy przed nadmiarem węglowodanów i przybieraniem na wadze. W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego lepiej nie rezygnować z chleba i po jakie pieczywo najlepiej sięgać. Prezentujemy też automaty do chleba do 500 zł, które pozwolą na wypiekanie w warunkach domowych chleba dopasowanego do naszych potrzeb.

spis treści

1. Chleb a zdrowie

Pieczywo to jeden z podstawowych produktów w diecie większości Polaków, jednak coraz więcej osób z wielu względów, takich jak odchudzanie czy alergia na gluten, rezygnuje z pieczywa. Nie zapominajmy jednak, że chleb jest bogaty w węglowodany, które są jednym z podstawowych źródeł energii dla naszego organizmu. Zamiast rezygnować z chleba, możemy samodzielnie upiec w domu chleb o dużej zawartości dobroczynnych składników lub chleb bezglutenowy – w tym celu warto zaopatrzyć się w automat do chleba.

Zobacz film: "Które pieczywo jest najzdrowsze?"

Dlaczego warto jeść chleb? Węglowodany dostarczane przez pieczywo są ważnym źródłem energii, więc przy ich niedoborze możemy czuć się ospali i przemęczeni, a efektywność procesów zachodzących w mózgu spadnie. Tym objawom mogą towarzyszyć wahania nastroju, ponieważ zbyt mała ilość węglowodanów w organizmie zaburza wytwarzanie serotoniny. Chleb dostarcza również dużo aminokwasów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak miedź, cynk i żelazo. Jeżeli sięgniemy po odpowiednie pieczywo razowe czy takie z dodatkiem różnych ziaren, dostarczymy do organizmu szereg innych składników odżywczych jak potas, wapń czy fosfor.

Chleb jest też źródłem białka i błonnika, dlatego nie powinny z niego całkowicie rezygnować osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami. Odstawienie chleba i węglowodanów spowoduje spadek wagi wynikający jedynie z faktu utraty wody, nie zaś pozbycia się tłuszczu. Za to wieloziarnisty chleb jedzony w rozsądnych ilościach zmniejszy uczucie głodu. Domowe pieczywo z wypiekacza do chleba nie będzie zawierało zbędnego cukru i innych dodatków, które mogą się pojawić w niesprawdzonym pieczywie ze sklepu.

Aby cieszyć się świeżością chleba jeszcze dłużej, warto zaopatrzyć się w odpowiednie chlebaki. Najlepsze oferty na wszystko do kuchni znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.

2. Jaki chleb warto jeść?

Najlepszym sposobem na uzyskanie idealnego dla naszych potrzeb chleba jest samodzielne wypiekanie go w automacie do chleba, który pozwoli nam na przygotowanie pieczywa z mąki pszennej i razowej, jak również chleba bezglutenowego czy wieloziarnistego. Przy pomocy wypiekacza przygotujemy przede wszystkim:

  • chleb żytni – zawiera kwas foliowy i dużo błonnika, jest też mniej kaloryczny od jasnego pieczywa, a zawarte w nim białko lepiej się wchłania;
  • chleb razowy – wypiekacze z programem do chleba razowego pozwolą na przygotowanie pieczywa o wyższej zawartości składników mineralnych (m.in. żelazo, fosfor, cynk) i błonnika niż chleb biały;
  • chleb wieloziarnisty – przygotowanie takiego pieczywa w domu gwarantuje nam całkowitą swobodę w doborze składników
  • chleb bezglutenowy – do upieczenia tego rodzaju chleba niezbędny będzie specjalny program, w który wyposażone są niektóre automaty do chleba, jeśli więc chleb bezglutenowy jest naszym priorytetem, przed koniecznie dokładnie przeczytajmy informacje o produkcie;
  • chleb jasny – ciemniejsze pieczywo jest zdrowsze od jasnego, jednak klasyczny chleb z mąki pszennej to najlepszy wybór dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego takie jak wrzody, refluks czy stany zapalne błony śluzowej.

Za pomocą automatu do chleba możemy upiec najróżniejsze odmiany chleba z dodatkiem dowolnych nasion, pestek, płatków owsianych, kminku czy siemienia lnianego. Pamiętajmy, że wypiekacze z wyższej półki cenowej mogą lepiej wyrabiać ciasto i oferować więcej programów, dzięki którym przygotujemy np. bagietki lub pieczywo bezglutenowe.

3. Automaty do pieczenia chleba – jaki kupić?

Wybór wypiekacza do chleba należy uzależnić od typu pieczywa, na jakim nam zależy. Automaty do pieczywa mogą oferować programy do pieczenia chleba z mąki pszennej, razowej czy mieszanej, ale też chleba tostowego czy francuskiego. Inne opcje to wyrób ciasta drożdżowego, na pizzę lub makaron, niektóre modele umożliwiają też wyrób dżemów i produktów mlecznych.

Jeśli chodzi o parametry automatu do chleba, zwróćmy uwagę na moc urządzenia, która powinna wynosić od 800 do 1200 W. To optymalny przedział wartości, który powinien być wystarczający podczas codziennego użytkowania. Wypiekacze mogą być wyposażone w jedno mieszadło, pozwolą wtedy na upieczenie chleba ważącego ok. 0,8 kg. Do uzyskania pieczywa o wyższej wadze posłużą modele z dwoma mieszadłami – takie automaty do chleba dają też pewność, że ciasto będzie dobrze wyrobione.

Warto zdecydować się na wypiekacz z odpowiednimi zabezpieczeniami. Jeśli chodzi o budowę zewnętrzną, przydatna będzie antypoślizgowa podstawa, a także schowek na przewód. W kwestii zastosowanych technologii ważne będzie zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu aktualnego procesu wykonywanego przez wypiekacz.

Przydatną funkcją automatu do chleba jest opóźnienie czasu wyrabiania lub pieczenia ciasta, dzięki czemu możemy dopasować ustawienia w ten sposób, by mieć świeży chleb wtedy, gdy będzie to nam najbardziej odpowiadało.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze