Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Lek. Iwona Radziejewska-Choma

Witaminy na piękne włosy

Witaminy na piękne włosy
Witaminy na piękne włosy (Zdjęcie autorstwa: EF Photography / CC BY 2.0)

Witaminy na włosy powinny być dostarczane do organizmu w codziennej diecie. Prawie każda kobieta marzy o tym, by móc poszczycić się piękną i błyszczącą fryzurą. Wypadanie włosów jest częstym problemem pań. Okazuje się bowiem, że zewnętrzna pielęgnacja fryzury nie jest wystarczająca. Wzmacnianie włosów warto rozpocząć od wewnątrz. Należy więc zadbać o właściwą ilość witamin, minerałów i mikroelementów w diecie, które sprawią, że włosy staną się mocniejsze i gęstsze.

spis treści

1. Problem wypadania włosów

„Włosy to tkanka martwa” – choć często słyszymy takie zdanie, jest ono tylko w części prawdą. Ta część włosa, którą widzimy – czyli łodyga włosa – rzeczywiście jest martwa. Natomiast w drugiej i trzeciej warstwie naskórka znajdują się ożywione mieszki włosowe, które są unerwione i ukrwione, przez co zależne od cyrkulacji krwi w naszym ciele.

W mieszkach włosowych znajdują się brodawki włosowe, które produkują komórki włosowe. Jakość i ilość komórek włosowych, a w przyszłości włosów, zależą od syntezy protein w kreatynie. Ta z kolei zależna jest od odpowiedniego balansu składników odżywczych, minerałów, protein i kwasów tłuszczowych w organizmie.

Zobacz film: "Domowe sposoby na włosy - maseczki"

Warto zastanowić się nad tym, co szkodzi włosom? Wiedza ta pozwoli nam unikać rzeczy, które mają zły wpływ na stan naszych włosów:

  • Niedobór witamin klasy B kompleks – brak w diecie produktów pełnoziarnistych, surowych warzyw, zwłaszcza zielonych liściastych; spożywanie dużych ilości białej mąki, cukru, oczyszczonych zbóż; do wsparcia ich trawienia przekierowywane są witaminy z grupy B, które powinny odżywiać ciało.
  • Do wypadania włosów i ich złego stanu znacznie przyczyniają się także nikotyna, kofeina i alkohole zbożowe.
  • Wysoki poziom cholesterolu – spożywanie zbyt dużych ilości produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • Niewystarczające ilości błonnika w codziennej diecie.
 Niedobór lub nadmiar protein, czyli białek – dzienne spożycie protein nigdy nie powinno przekraczać 30 do 40 gramów.
 Z wiekiem żołądek nie jest w stanie produkować zbyt dużych ilości kwasów, co powoduje utratę zdolności do przyjmowania substancji odżywczych.

Przede wszystkim warto wiedzieć, że na skórze głowy znajduje się 100-150 tys. włosów, a dzienna utrata, wynikająca z naturalnego cyklu wymiany owłosienia, wynosi 50 do 150 włosów. Włos rośnie od 4 do 5 lat, a następnie wypada. O nadmiernym wypadaniu włosów możemy mówić wówczas, gdy tracimy ponad 200 włosów dziennie.

2. Jak wzmocnić włosy?

Wypadające albo łamiące się włosy nie są problemem, którego nie można rozwiązać. Istnieje kilka czynników, których uwzględnienie pozwoli ci cieszyć się zdrową i pełną blasku fryzurą.

2.1. Witaminy i mikroelementy na włosy

Witaminy a włosy – istnieje między nimi wyraźna zależność. Niedobór witamin odzwierciedla się w stanie i kondycji włosa. Staje się on suchy, łamliwy, ma podatne na rozdwojenia końcówki. Witamina A odgrywa istotną rolę. Jej nadmiar jest równie niebezpieczny, jak niedobór. Zaburzenia w ilości tej witaminy wpływają negatywnie na włosy, skórę i wzrok.

Osoby z niedoborem witaminy A narzekają na wypadające włosy, które są też suche, łamliwe i słabe. Skóra zmienia się, miejscami pojawia się hiperkeratoza, czyli skóra ropuchy. Brak witaminy A może doprowadzić do nocnej ślepoty i zmian w rogówce.

W zdrowej diecie na włosy nie może zabraknąć kwasu pantotenowego (witamina B5)) oraz biotyny (dawniej witamina H). Witaminy te przyczyniają się do wzrostu większej ilości włosów poprzez stymulowanie wchłaniania witamin przez organizm i poprawę rozwoju komórek za ich pomocą.

Rozwój komórek jest pobudzany również przez kwas foliowy. Witaminy te są ogromnie ważne w przypadku osób zmagających się z wypadaniem włosów, ponieważ w przeciwieństwie do innych środków na łysienie działają one na przyczynę problemu. Poprzez wzmacnianie cebulek włosów następuje zmniejszenie ich utraty, a włosy stają się mocniejsze i zdrowsze. Ponadto kwas pantotenowy opóźnia łysienie oraz wypadanie włosów w związku ze starzeniem się organizmu.

Witaminy B6 i B12 działają podobnie jak kwas pantotenowy, zapobiegając wypadaniu włosów i zachowując ich kolor.

Osoby pragnące wzmocnić włosy i zatrzymać ich nadmierne wypadanie, oprócz witamin z grupy B powinny spożywać również witaminy C i E. Witamina C jest przeciwutleniaczem i podobnie jak witamina E poprawia krążenie w skórze głowy.

Mikroelementy – od nich zależy to czy włosy będą rosły. Cynk, żelazo i miedź należy dostarczać w codziennej diecie. Szczególnie polecane są osobom, które pragną zapuścić włosy. Mikroelementy przyspieszą ich wzrost.

Niedobór cynku w organizmie wywołuje hiperkeratozę skóry i zwiększa wypadanie włosów. Niestety, cynk jest słabo przyswajalny przez nasz organizm. Dokładniej mówiąc, to co dostajemy z pokarmem, wchłania się zaledwie w 1/6. Pozostałą część wydalamy z potem, kałem i moczem.

Niedobór miedzi prowadzą do odbarwień i zmian strukturalnych we włosach.

Niedobór żelaza odpowiada za łysienie. U kobiet może wystąpić sideropenia, która z czasem przekształca się w rozległe łysienie.

Aminokwasy – witaminy na paznokcie i włosy, połączone z aminokwasami powodują, że włosy rosną, wydłużają się. Niedobór aminokwasów może powodować uczucie suchości i łamliwości, łysienie rozlane lub utratę połysku na włosach.

Węglowodany – wpływ witamin na wypadające włosy jest niepodważalny. Jednak by włosy miały energię, potrzebne są węglowodany. Dlatego w codziennych posiłkach nie powinno zabraknąć węglowodanów. Dzięki nim włosy charakteryzują się szybkim wzrostem.

2.2. Dieta wzmacniająca włosy

Witaminy i minerały wpływające na stan włosów znajdują się w wielu produktach spożywczych, co oznacza, że nie ma potrzeby stosowania specjalnych suplementów diety, by dostarczyć je organizmowi.

  • Zmniejszenie spożycia kofeiny lub całkowite z niej zrezygnowanie.
  • Zastąpienie białego cukru brązowym lub słodzikiem.
  • Zmniejszenie spożycia soli kuchennej. 

  • Warzywa, najlepiej świeże, a jeśli gotowane, to tylko na parze do pięciu minut.
  • Przed przygotowaniem usuwać z mięsa wszelki tłuszcz i skóry.

  • Przyjmowanie suplementów witaminowych po posiłku, chyba że etykiety wyraźnie mówią inaczej.

  • Spożywanie odpowiedniej ilości protein.
  • Używanie tłuszczów jednonienasyconych, jak oliwa, olej rzepakowy „canola” albo olej z orzeszków ziemnych. 


Należy zacząć od pielęgnacji włosów od wewnątrz, poprzez wzbogacenie swojego codziennego jadłospisu w odpowiednie produkty zawierające witaminy i minerały w odpowiednich proporcjach zależnych od wieku, wagi, wzrostu, trybu życia. Najlepsze witaminy na włosy występujące w naturze to:

  • Witamina A: brokuły, dynia, dzika róża, jarmuż, kantalupy, kapusta, lucerna, marchew, morele, natka pietruszki, oleje z wątroby ryb, pieprz zielony i czerwony, pomarańcze, pomidory, rzeżucha, seler, słodkie ziemniaki, szpinak organiczny, wątróbka
.
  • Kompleks witamin B: ogórki, ciemne warzywa liściaste.
  • Witamina B1: boćwina, buraki, mlecz (mniszek lekarski), grejpfrut, szpinak
.
  • Witamina B2: boćwina, marchew, seler, zielony pieprz, jarmuż, pietruszka, szpinak.
  • Witamina B3 (niacyna): szparagi, jarmuż, rzepa, ziemniaki
.
  • Witamina B5: fasola, pyłek pszczeli, kapusta, kalafior, jajka, świeże warzywa, grejpfruty, pomarańcze, mleczko pszczele, ryby słonowodne, truskawki
.
  • Witamina B6: marchew, cytryna, gruszki, ziemniaki, szpinak
.
  • Witamina B12: drożdże, warzywa, żółtka jaj, produkty pełnoziarniste, mięso kurczaka, nabiał.
  • Biotyna: drożdże piwowarskie, ryż brązowy, kalafior, żółtka jajek, grejpfruty, nerki, sałata, wątróbka, grzyby, drożdże odżywcze, drób, owoce morza, soja, szpinak
.
  • Kwas foliowy: marchew, pomarańcze, pietruszka, ziemniaki, szpinak.
  • PABA: kapusta, jajka, grzyby), drożdże odżywcze, owies, szpinak, nasiona słonecznika, pełne ziarna.
  • Inositol: buraki, kapusta, kalafior, owoce cytrusowe, jarmuż, lecytyna, rośliny strączkowe, drożdże odżywcze, cebula, pomarańcze, pomidory, nierafinowana melasa, pełne ziarna.
  • Witamina C: czarna porzeczka, kapusta, owoce cytrusowe, zielony pieprz, jarmuż, pietruszka, pączki dzikiej róży, szpinak.
  • L-cysteina: lucerna, jabłka, buraki, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, porzeczki, orzechy laskowe, czosnek, chrzan, jarmuż, rośliny strączkowe, cebula, ananas.

Najlepiej przed wyprawą do sklepu po suplementy diety na włosy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą żywieniowym.



Wpływ odżywiania na włosy jest nieoceniony. Ma on znaczny wpływ na stan cebulek włosów, dzięki czemu nie maskuje chwilowo problemu, tylko działa na jego przyczynę. Witaminy są ważne nie tylko dla wzrostu włosów, ale i dla ich wyglądu – ich grubości, gęstości, a nawet koloru.

Dbając o włosy od wewnątrz, zwiększamy skuteczność innych metod walki z wypadaniem włosów. Jeżeli odpowiednią dietę połączymy z właściwą pielęgnacją, nie musimy się martwić o stan naszych włosów. Dieta bogata w witaminy i minerały zapewni włosom prawidłową grubość, szybkość rośnięcia i zadba o ich fizjologiczny skład biochemiczny.

Jeżeli włos jest słaby i wypada, może to świadczyć o niedożywieniu jakościowym lub ilościowym. Witaminy wpłyną nie tylko na włosy, ale też na paznokcie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze