Dieta niskokaloryczna służy przede wszystkim bezpiecznej utracie wagi i zgubieniu nadmiernej tkanki tłuszczowej. Osoba korzystająca z niej nie powinna dziennie przekraczać 1500 kalorii dziennie.
Jest to wartość, która sprzyja odchudzaniu, a jednocześnie taka dieta nie jest rygorystyczna, nie powoduje nagłych spadków wagi i zapobiega wystąpieniu efektu jojo.
Dieta niskokaloryczna nie wyklucza prawie żadnych składników odżywczych, ponieważ nie chodzi w niej o głodówki czy jedzenie tylko określonej grupy potraw. Jest to dieta bardzo bezpieczna.
Zakłada jedzenie wszystkich grup spożywczych - węglowodanów, białek i tłuszczów - i wymaga jedynie ograniczenia kalorycznego.
Podczas stosowania diety warto jednak ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe, słodkie i słone przekąski, a także gazowane napoje.
Bardzo ważne jest spożywanie dużej ilości białka (najlepiej z chudego mięsa drobiowego), a także nienasyconych tłuszczów (a więc ryb i olejów roślinnych) i węglowodanów (warzyw, owoców i produktów zbożowych).
Bardzo ważny jest także nabiał i jajka. Warto jednak ograniczyć wieprzowinę, tłuste wędliny, przetwory takie jak konserwy i pasztety, a także tłuste mleko i sery.
Często osoby, które chcą zrzucić nadmierne kilogramy, niemal zupełnie rezygnują z jedzenia węglowodanów. Tymczasem w diecie niskokalorycznej (nazywanej też dietą 1500 kcal) chodzi o to, aby spożywać ich bardzo dużo.
Węglowodany w diecie sprzyjają odpowiedniemu spalaniu tkanki tłuszczowej i zmagazynowanej energii. Dieta niskokaloryczna zakłada, że warzywa, owoce i produkty zbożowe będą stanowić 50% wszystkiego, co jemy w ciągu dnia.
Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na owoce i uważać na ich nadmierne spożycie. Zawierają one dużo cukrów prostych i złożonych, co może utrudniać spalanie kalorii i utratę wagi.
Dzięki stosowaniu diety niskokalorycznej uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej i nie mamy potrzeby ciągłego podjadania między głównymi posiłkami.
Zwłaszcza, jeśli śniadanie jest odpowiednio pożywne - najlepsze jest to białkowo-tłuszczowe, np. jajecznica z szynką i niewielkim dodatkiem węglowodanów (np. pomidorków koktajlowych lub kromki chleba pełnoziarnistego).