Dieta odchudzająca należy do najczęściej stosowanych diet na świecie. Stosuje się ją, żeby zgubić nadmierne kilogramy, ale należy pamiętać, że nic nie dzieje się od razu. W przypadku tej i każdej innej diety musimy uzbroić się w cierpliwość.
Niewłaściwie stosowana dieta może okazać się niebezpieczna dla naszego zdrowia, dlatego warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, dieta odchudzająca nie może być stosowana pod postacią głodówek. Warunkiem osiągnięcia sukcesu bez efektu jo-jo jest zbilansowana diera, która będzie zawierać wszystkie wartościowe składniki odżywcze. Ograniczać lub całkowicie wyeliminować należy za to tzw. puste kalorie i jedzenie typu fast food.
Dieta ta polega na ograniczeniu kalorii, aby organizm zaczął wykorzystywać energię, którą zmagazynował pod postacią tkanki tłuszczowej. Oczywiście zawsze musi iść w parze z aktywnością fizyczną i treningiem redukcyjnym.
Nie wolno zmieniać swoich nawyków żywieniowych z dnia na dzień. Dieta odchudzająca musi być stopniowo wprowadzana, aby organizm mógł się przyzwyczaić do mniejszej ilości dostarczanych kalorii. Warto też przez kilka pierwszych dni oczyścić organizm przy pomocy np. diety sokowej.
W dietach tego typu warto jest także zamieniać codzienne produkty spożywcze na zdrowsze, na przykład:
- mleko o mniejszej zawartości tłuszczu
- ciemne pieczywo zamiast pszennego
- samodzielnie wyciskane soki zamiast picia tych dostępnych w sklepach
- przekąski warzywne (np. chipsy z marchewki albo frytki z batata)
Podstawą skutecznej diety odchudzającej są małe posiłki jedzone często, nawet 5 razy w ciągu dnia. Nie może być też dla nas forma kary - powinniśmy zadbać, aby była przede wszystkim smaczna. Wtedy chętniej będziemy sięgać po zdrowe produkty.
Dobrze przygotowana i zaplanowana dieta odchudzająca powinna zawierać przede wszystkim:
dużo warzyw i owoców (najlepiej nieprzetworzonych) chude mięso i wędliny ryby (najlepsze są te najbardziej tłuste) kaszę i ryż produkty bogate w błonnik (np. siemię lniane dodawane do sałatek albo koktajli)
Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie mięsa i ryb raz do dwóch razy w tygodniu, aby uzupełnić zapotrzebowanie na białko, w pozostałe dni warto postawić na posiłki wegetariańskie i na warzywa strączkowe.
Trzeba też mieć na uwadze to, że idealna dieta odchudzająca nie istnieje. Plan żywieniowy trzeba dopasować indywidualnie do każdego człowieka i uwzględnić wszystkie jego preferencje, alergie i ewentualne choroby. Najlepiej w tym celu udać się do dietetyka albo skorzystać z pomocy trenera personalnego.