Nie wszystkie grzyby są jadalne. Warto o tym pamiętać za każdym razem, kiedy wybierzemy się na grzybobranie do lasu. Należy zawsze zbierać tylko te grzyby, co do których jesteśmy pewni, że nam nie zaszkodzą.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega także, że wszystkie grzyby - nawet jadalne - należy spożywać dopiero po obróbce termicznej, to oznacza po ugotowaniu, uduszeniu lub usmażeniu.
Grzyby można także wysuszyć (na grzejniku, w piekarniku lub w specjalnie przeznaczonym do tego urządzeniu) i przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach nawet kilka lat. Z tak przygotowanych grzybów można przygotować między innymi zupy i sosy.
Dodatkowo zebrane grzyby można zamarynować (np. w occie), tak przygotowane również można przechowywać w ciemnym suchym miejscu bardzo długo. Grzyby są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju gulaszy, dań makaronowych, a także pierogów, krokietów, naleśników, a nawet omletów czy sałatek.
Do najpopularniejszych grzybów jadalnych zaliczają się przede wszystkim:
- pieczarki - jest ich kilka odmian, jako jedyne rosną na łąkach, nie w lasach.
- Są stosunkowo tanie i dostępne we wszystkich sklepach i marketach.
- prawdziwki - inaczej borowiki szlachetne to także popularne grzyby. Mają gruby trzonek i półokrągły niewielki kapelusz w brązowym kolorze.
- maślaki - młode osobniki mają okrągły kapelusz w kolorze ciemnobrązowym, czasem żółtobrązowym. Im starszy, tym kapelusz jest bardziej spłaszczony. Trzon maślaków jest krótki i twardy, posiada także charakterystyczny pierścień.
- rydze - ich charakterystyczną cechą są rdzawoczerwone kapelusze, młode grzyby mają wypukły kapelusz, starsze - płaski i wklęsły. Nie posiadają poduszeczek, ale pomarańczowe blaszki.
- kurki - inaczej pieprzniki jadalne to charakterystyczne małe grzybki, posiadające kapelusz w kształcie lejka. Mają żółty kolor i drobne, rdzawe blaszki. Są idealne do letnich sosów.
Niektóre grzyby jadalne bardzo łatwo pomylić z trującymi, dlatego trzeba bardzo dużej wprawy i doświadczenia w zbieraniu ich, aby nie doprowadzić do tragedii. Przykładem takich grzybów są gołąbki, które wyglądem przypominają muchomora sromotnikowego. Podobnie jest w przypadku kani - ten rodzaj grzyba także łatwo pomylić i przez przypadek zebrać trującego muchomora.
Różnice między grzybami jadalnymi i trującymi bardzo często są niewielkie. Czasem jest to tylko dodatkowy pierścień na trzonku lub blaszki zamiast poduszeczek. Dlatego ważne jest, aby grzyby dokładnie obejrzeć z każdej strony, zanim zdecydujemy się przynieść je do domu.