Przepisy na dobre zupy nie muszą być wymagające czasowo lub wykorzystywać drogie składniki. Często aromatyczne dania można przygotować łatwo i szybko, wykorzystując to, co akurat mamy w domu.
Przepisy na zupy są bardzo różnorodne. Najczęściej robi się ja na wcześniej przygotowanym bulionie mięsnym lub warzywnym. Można je przygotować na podstawie mięsa z kurczaka, indyka lub nawet wieprzowiny i wołowiny (w przypadku azjatyckich zup typu ramen).
Dodatkiem warzywnym najczęściej są marchewka, pietruszka, seler, liście pora i cebula. Czasem dodaje się także inne warzywa, np. fenkuł, czyli koper włoski.
W bulionie nie powinno też zabraknąć aromatycznych ziół i przypraw, takich jak lubczyk, pieprz, ziele angielskie czy liście laurowe.
Tak przygotowany rosół jest bazą niemal każdej zupy. Na tej podstawie można dodawać kolejne składniki. Do zupy można wrzucić kawałki mięsa, warzywa takie jak kalafior czy brokuł, a także makaron, ryż lub kasze.
W ostatnich latach popularne stają się także zupy typu krem. Najczęściej są to wywary warzywne. Pod koniec gotowania wszystkie składniki należy dokładnie zblendować na gładką masę. Poleca się także dekorować takie kremy świeżymi ziołami, pestkami dyni i słonecznika.
Wśród kremów najpopularniejsze są zupy z kalafiora i dyni.
Zupy, które przygotowujemy, mogą być podawane na ciepło lub zimno. Chłodniki, zwłaszcza z botwinki, popularne są przede wszystkim wiosną i latem.
W przepisach na zupy można wykorzystać także grzyby. Najlepiej, jeśli są to produkty sezonowe, świeże lub suszone. Dobrym pomysłem są także pieczarki.
Popularne są także zupy rybne i owocowe, wykorzystujące niestandardowe składniki.
Istnieje mnóstwo przepisów na pyszne i aromatyczne zupy, które odpowiednio od preferencji ogrzewają lub orzeźwiają. Każdego dnia możemy przygotowywać inny rodzaj zupy, dzięki czemu każdy z domowników będzie zadowolony.