Warzywa są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Z tego też powodu są podstawą piramidy żywieniowej i powinny zawierać się w każdym posiłku. Warzywa charakteryzują się także niewielką kalorycznością, a więc nie tylko dostarczają wielu witamin, ale także pomagają w utracie wagi.
Zaleca się jedzenie przynajmniej pół kilograma warzyw w ciągu doby.
Witaminy w warzywach można podzielić ze względu na zawartość w poszczególnych grupach. W warzywach czerwonych (takich jak pomidory) znajduje się mnóstwo potasu i likopenu, który jest uważany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Największą zawartość witaminy C można znaleźć w warzywach zielonych.
Duże bogactwo składników mineralnych znajduje się w brokułach. Zawierają one witaminę K, C, E i A, a także wiele antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi nowotworom piersi, prostaty czy jelita grubego.
Podobne właściwości wykazuje brukselka. Duża zawartość witaminy K i C sprawia, że warzywo to jest odpowiednie dla kobiet w ciąży.
Bogatym źródłem witamin jest także fasolka szparagowa, która dodatkowo zawiera bardzo dużo białka. Fasolka obfituje przede wszystkim w witaminę C, E, B oraz A.
Witaminę A w dużych ilościach można znaleźć także w jarmużu, papryce i marchewkach.
Organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania także witamin z grupy B. Regulują one przede wszystkim pracę układu nerwowego. Dobrym ich źródłem są warzywa czerwone i fioletowe. Papryka, oprócz ogromnej ilości witaminy C (kilkukrotnie większej niż w cytrynie), zawiera także witaminy K, A, E oraz B6. Wiele witamin z grupy B zawiera także czerwona kapusta.
Także zielone warzywa mogą pochwalić się dużą zawartością witamin z tej grupy. Szpinak na przykład jest dobrym źródłem witaminy B2, B6 i B7.
Warto pamiętać, że warzywa zachowują najwięcej witamin wtedy, kiedy nie są poddane żadnej obróbce termicznej, to znaczy są spożywane na surowo. Dietetycy zalecają także, aby warzyw nie obierać, a jedynie bardzo dokładnie myć przy użyciu szczoteczki. Zdecydowana większość cennych witamin i składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką.