Zdrowa żywność ekologiczna to taka, która jest produkowana bez dodatku sztucznych nawozów, pestycydów i polepszaczy. Zasady jej wytwarzania są ściśle uregulowane w prawie unijnym, a produkty muszą posiadać odpowiednie certyfikaty, aby były dopuszczone do sprzedaży.
Rosnąca popularność żywności ekologicznej wiąże się z coraz większa zachorowalnością na schorzenia o charakterze alergicznym, zwłaszcza wśród dzieci oraz na nowotwory w przypadku starszych osób.
Wszystkie produkty ekologiczne muszą posiadać na opakowaniu znak rolnictwa ekologicznego (na mocy rozporządzenia z 21.06.1991) - jest to znak EKO. Jest równoznaczny z gwarancja jakości danego wyrobu. Oznacza także, że cały proces produkcji odbywał się pod ścisłą kontrolą wykwalifikowanych specjalistów. Takie certyfikaty przyznaje się na rok, po tym czasie gospodarstwo ekologiczne musi przejść ponowną kontrolę. Nie chodzi tu tylko o pola, łąki, pastwiska, etc., ale także o wszystkie księgi rachunkowe, bilans zbiorów i dowody zakupu środków do produkcji.
Aby wszystkie wymogi unijne były spełnione, gospodarstwo musi być wolne od stosowania wszelkich chemicznych środków wspierających uprawę roślin, przyspieszających ich wzrost ani poprawiających ich wygląd czy smak. Pokarm, jakim karmione są zwierzęta hodowlane także musi spełnić określone warunki i być w pełni naturalny i zdrowy. Cała produkcja nie może także w żaden sposób obciążać środowiska naturalnego, powinna natomiast przyczyniać się do rozwoju danej miejscowości, regionu i całego rolnictwa. Gospodarstwo ekologiczne powinno być też jak najbardziej samowystarczalne i korzystać z odnawialnych źródeł energii. Dobrze jest także, kiedy stosowanie maszyn produkcyjnych jest ograniczone.
Podczas produkcji ekologicznej żywności ważny jest także rodzaj gleby i wody. Proces ten powinien opierać się na naturalnych odpadach - kompoście, oborniku, etc.
Zdrowa żywność ekologiczna to przede wszystkim owoce i warzywa, ale także zboża uprawiane z dala od autostrad i nienarażone na działanie szkodliwych czynników, mięso ze zwierząt hodowlanych w odpowiednich warunkach, a także jajka z eko-chowu, które pozwalają uniknąć wielu chorób odzwierzęcych.
Ze względu na szereg wymogów, żywność ekologiczna jest droga, ale jest to cena, jaką płacimy za nasze zdrowie.
Należy także wiedzieć, że zdrowa żywność i żywność ekologiczna to nie synonimy. Termin "zdrowa żywność" jest niczym innym, jak produktem marketingowym, mającym skłonić konsumenta do zakupu, a jego umieszczenie na opakowaniu nie jest w żaden sposób regulowany prawnie. Za pojęciem "żywność ekologiczna" stoi mnóstwo atestów, certyfikatów i pozwoleń, dlatego możemy być pewni że produkty EKO naprawdę są zdrowe.