Zdrowe produkty żywnościowe powinny znaleźć się w każdej kuchni. Mają dużo wartości odżywczych i składników mineralnych, których organizm na co dzień potrzebuje.
Zdrowe produkty powinny zawierać przede wszystkim dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i minerałów.
Obecnie jednymi z najzdrowszych produktów żywnościowych są wszelkiego rodzaju kasze: jaglana, gryczana i ostatnie odkrycie dietetyków - komosa ryżowa, która ma mnóstwo wartości odżywczych, a przy tym prawie nie zawiera kalorii. Wśród zdrowych produktów wyróżnia się także:
- płatki owsiane
- makaron i ryż pełnoziarnisty
- mąka żytnia, orkiszowa, kokosowa, kukurydziana (nie zawierają glutenu)
- ciecierzyca, soczewica, groch
- ksylitol, karob (zdrowe zamienniki cukru)
- cynamon, kurkuma, czosnek, ostra papryka, wanilia
- oliwa z oliwek, masło orzechowe (tłuste, ale nadal zdrowe), pasta tahini, olej rzepakowy
- daktyle, orzechy, migdały
- siemię lniane, nasiona i pestki, mak
W ostatnich latach pojawił się też termin superfoods, w którym zawierają się takie produkty, jak:
- spirulina
- jagody goji
- ostropest
- młody jęczmień
- biała i zielona herbata
Na co zwrócić uwagę, wybierając zdrowe produkty?
Przede wszystkim na datę ważności. Jeśli jest krótka, możemy podejrzewać, że produkt jest zdrowy. Im dłuższa data, tym więcej konserwantów zawiera. Nie dotyczy to produktów "suchych" i sypkich, takich kasz makaron, kasza czy mąka - one naturalnie mają dość długie terminy ważności.
Uważnie czytaj składy i sprawdzaj, czy produkty, które wybierasz, nie mają zbyt dużo sztucznych barwników, spulchniaczy i soli. Najlepiej, jeśli nie mają ich wcale. Unikaj także syropu glukozowo-fruktozowego i sztucznych słodzików, które mają wysoki indeks glikemiczny i działają drażniąco na żołądek.
Wybieraj produkty możliwie jak najmniej przetworzone i dobrej jakości - sprawdzaj procent tłuszczów, węglowodanów, cukrów prostych i witamin
Wybieraj wodę mineralną zamiast słodzonych napojów
Obecnie zarówno w dużych marketach i mniejszych osiedlowych sklepikach stoją specjalne szafy przeznaczone na zdrową żywność. Znajdują się tam przede wszystkim produkty BIO, pochodzące z ekologicznych upraw, ale także egzotyczne odmiany kasz, zdrowe bakalie i pestki, naturalne herbatki i napary ziołowe, a także zdrowe produkty roślinne (jak np. mleko owsiane czy jogurt kokosowy).
Po zdrowe produkty żywnościowe warto sięgać często, jednak nie można dać się ponieść panującej obecnie modzie na BIO. Zazwyczaj są dużo droższe od swoich "nieekologicznych" odpowiedników, a mają takie same wartości odżywcze. Należy zwracać uwagę na wartości odżywcze zawarte w produktach i na tej podstawie decydować, czy są zdrowe, czy te z nie.