Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuje udać się do otolaryngologa. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Warto poddać się immunoterapii, która jest planowana. Po jakims czasie ocenicie czy jest odczuwalna poprawa. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergie wziewne i brak alergii pokarmowej – odpowiada Milena Lubowicz
- Alergia na żyto a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- AZS i alergia wziewna, astma oskrzelowa i alergia krzyżowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy w tym przypadku alergia może powrócić? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Mocna alergia na roztocza i pyłki traw oraz zbóż – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Powrót polipów zatok szczękowych a konieczność wykonania dodatkowych testów alergicznych – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Wyniki testów alergicznych a astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Odrastające polipy zatok szczękowych a alergia – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Duszności a alergia wziewna – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Uczulenie - alergeny wziewne, alergeny skórne, katar sienny
Uczulenie jest spowodowane przez alergeny, na któr
Alergia wziewna - rodzaje, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Alergia wziewna to nadmierna reakcja organizmu na
Szczepionki odczulające
W leczeniu alergii niezmiernie ważne są szczepionk