Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Niestety nie ma na to sposobu. Należy wykluczyć reakcję alergiczną spowodowaną spożyciem alkoholu przy zastosowaniu wszywki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mam alergię na te produkty? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Swędzenie i ból nóg a alergia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Żylaki nogi a ryzyko alergii na leki – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Alergia czy różyczka? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Swędzące bąble na całym ciele po kąpieli – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy to alergia lub czyraki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy w tym wieku może rozwinąć się alergia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy są jakieś leki alergiczne na duszności? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak leczyć zmiany po pogryzieniu przez owady? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wiarygodność testów alergicznych w kierunku alergii na jad owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Koronawirus w Polsce. Czy można brać leki na alergię przed szczepieniem? Prof. Szuster-Ciesielska odpowiada
Wiosna to dla alergików trudny czas. Na szczęście
Kampania edukacyjna Fundacji Centrum Walki z Alergią " Alergia na jad owadów - świadomy pacjent"
Materiał Prasowy Fundacji Centrum Walki z Alergią
Sprawdź, co może oznaczać swędzenie oczu!
Artykuł sponsorowany Zespół suchego oka (ZSO) jes