Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Anemia czasami może być pierwszą oznaką tego, że w naszym układzie pokarmowym dzieje się coś niedobrego. Żelazo jest przyswajane w górnym odcinku jelita cienkiego. Z różnych powodów (uszkodzenie lub nieprawidłowe działanie kosmków jelitowych, uszkodzona śluzówka, niedostatek bakterii jelitowych) możemy mieć zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego i wtedy żelazo nie przedostaje się do krwiobiegu. Myślę, że warto wybrać się do lekarza po odpowiednie skierowania na badania.
Czasami pomóc mogą zmiany w przyzwyczajeniach i sposobie zażywania preparatów żelaza. Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłkami. Preparat warto popijac sokiem cytrusowym, ponieważ witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem należy ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, oraz produktów mącznych. Należy zwiększyć spożycie warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Magdalena Mroczek
- Co zrobić, aby zwalczyć niedokrwistość? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Nadmierne wypadanie włosów i niedobór żelaza – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Nieprzyswajanie żelaza a anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Włosy a anemia. – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Dlaczego jelita nie wytwarzają żelaza? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak pozbyć się przewlekłej anemii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy wzrost RDW może być objawem innego typu anemii? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Wyniki poziomu żelaza a anemia – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Niedobór żelaza a poziom hemoglobiny w normie – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
artykuły
Badanie poziomu żelaza w kierunku łysienia
Utrata włosów przez ludzi jest problemem wstydliwy
Bierzesz witaminy? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo
Polacy łykają suplementy na potęgę, ale bardzo czę
Najpopularniejszy mit dotyczący szpinaku. Nie jest dobrym źródłem żelaza
Osoby z niedoborem żelaza sięgają po szpinak bardz