Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Badanie na pasożyty przewodu pokarmowego robi się tylko z kału.Jednak choroby pasożytnicze mogą dotyczyć także innych narządów takich jak wątroba, płuca itd. Wtedy wykonuje sie inne badania, stosowne do objawów choroby.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Badanie krwi IGE, ANA i badanie kału na pasożyty – odpowiada Lek. Krzysztof Majdyło
- Złe samopoczucie po spożyciu mleka a nietolerancja laktozy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wyskakiwanie krost po zjedzeniu nabiału, owoców lub wypiciu kawy – odpowiada Mgr Leszek Kosowski
- Wzdęcia po pomarańczach i mandarynkach – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Powiększony brzuch po posiłku u 35-latki – odpowiada Julita Krawczyk
- Podejrzenie grzybicy przewodu pokarmowego – odpowiada Natalia Ulewicz
- Dlaczego w kale widzę jasne kulki? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co mogą oznaczać białe pasożyty obecne w kale? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Czy mogę mieć alergię na laktozę? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Bóle brzucha po mleku i jajkach a negatywny wynik badania na nietolerancję laktozy – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Pierwotniaki jelitowe - jakie wywołują objawy i choroby? Jak się leczyć?
Pierwotniaki jelitowe to jednokomórkowe organizmy
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, rodzaje, dieta
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie pot