Badania krwi - granulocyty
Granulocyty to rodzaj leukocytów, czyli białych krwinek. Chronią nasz organizm przed drobnoustrojami. Dowiedz się więcej szczegółów o granulocytach i dowiedz się jak analizować wyniki badań.
Dzień dobry :)
W przypadku anemii z powodu braku żelaza należy zwrócić szczególną uwagę na dietę i rodzaj spożywanych produktów, które nie ograniczają się jedynie do "buraków i zielonych warzyw". Poniżej podaję listę żywności wskazanej i przeciwwskazanej w anemii.
Produkty będące źródłem żelaza (wprowadzić je do diety):
- wołowina, wieprzowina, drób, ryby;
- kasza gryczana;
- nasiona roślin strączkowych: soja, fasola, groch;
- pestki dyni, ziarna sezamu, migdały, orzechy laskowe;
- niektóre warzywa (brokuły, szpinak, groszek zielony, buraki);
- koper, natka pietruszki;
- suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki);
- amarantus.
Wchłanianie żelaza zwiększają:
- witamina C (czarna porzeczka, papryka czerwona i zielona, brukselka, kapusta, kalafior, truskawki, kiwi, pomarańcze, pomidory),
- obecność aminokwasów zawartych w białku mięsa, drobiu i ryb.
Korzystne jest więc łączenie tych produktów z żywnością będącą źródłem żelaza, np. mięso z warzywami.
Wchłanianie żelaza zmniejszają (unikać):
- fityniany obecne w nasionach roślin strączkowych i ziarnach zbóż (można się ich pozbyć przez zastosowanie moczenia, ale nie należy gotować ich w tej samej wodzie);
- kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar);
- kofeina (kawa, herbata, kakao);
- nadmiar błonnika pokarmowego.
Oprócz diety proszę kontynuować suplementację. Polecam oznaczenie również stężenia witaminy B12 we krwi. Jej niedobór również może powodować niedokrwistość.
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Warzywa i owoce, w których żelazo jest dobrze przyswajalne – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy czerwone wino pomaga na wzrost krwi? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska