Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witaj,
na pewno to do czego, jak piszesz masz słabość nie będzie powodowało spadku masy ciała. Unikaj wysokoprzetworzonej żywności na rzecz pełnoziarnistego pieczywa, razowych makaronów, kasz, brązowego ryżu, warzyw i owoców- najlepiej na surowo. Wybieraj dobrej jakości chude mięso, pamiętaj o rybach- zawierają w swoim składzie kwasy omega-3, które pomagają w odchudzaniu ;)
Pozdarwiam
Dobra dieta pozwalająca na zgubienie kilogramów, a następnie utrzymanie wagi to dieta zawierająca wszystkie produkty tylko oczywiście odpowiednio skomponowane. Najlepiej będzie się udać do dietetyka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Co jeść, aby schudnąć z brzucha i ud? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ilość posiłków w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jadłospis diety odchudzającej dla osoby z grupą krwi A – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaka dieta przy szybkim przybieraniu na wadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile powinnam jeść, żeby nie było efektu jojo? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozłożyć prawidłowo posiłki, aby waga spadała? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Odchudzanie z wagi 100 kg u 19-latki – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Co ile godzin powinnam spożywać posiłki? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
PCOS dieta - na czym polega? Co jeść, a czego unikać?
Dieta PCOS powinna być stosowana przez kobiety, kt