Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
proponuje zgłosić się do lekarza gastroenterologa lub internisty aby wykonać odpowiednią diagnostykę
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyczyny podwyższenia poziomu amylazy w moczu – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wynik amylazy w moczu i surowicy – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Poziom amylazy w moczu i surowicy – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy wysoki poziom amylazy ma coś wspólnego z Helicobacter? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Wynik amylazy w moczu 470 – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podniesiony poziom amylazy w surowicy – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Wynik poziomu amylazy we krwi do analizy – odpowiada Judyta Samul-Jastrzębska
- Częste wodniste biegunki po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Małgorzata Panek
- Czy Kreon ma wpływ na poziom amylazy w moczu? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Wyniki badań amylazy z moczu – odpowiada Renata GrzechociĹska