Dzień dobry,
Stwierdzono u mnie nietolerancję glutenu za pomocą badań krwi i rzeczywiście piwo, słodycze, niektóre wędliny, pieczywo wywołują u mnie wzdęcia, gazy, w dłuższej perspektywie bóle głowy i gorsze samopoczucie. Jednak będąc za granicą (w krajach poza Unią Europejską) mogłam jeść wszystkie produkty zbożowe bez jakichkolwiek objawów. O co chodzi? Lekarz w tej chwili zalecił mi spożywanie produktów z pełnego ziarna, jednak nie stosuję ich, ze względu na przykre dolegliwości, ale może mogłabym w takim razie wprowadzić je częściowo, albo jakiś rodzaj mąki, który byłby bezpieczny?
Pozdrawiam
Fakty o zdrowiu - Olej z ryb może zapobiegać schizofrenii?
Dzień dobry,
nie pisze Pani na postawie jakich badań postawiono diagnozę. Brak dolegliwości w czasie kiedy przebywała Pani za granicą zdecydowanie zaprzecza nietolerancji glutenu. Proponuję Pani umówić sie na wizytę dietetyczną. Dietetyk przeprowadzi szczegółowy wywiad, opracuje zalecenia i zapewne zarekomenduje prowadzenie dzienniczka zywieniowego, w którym będzie Pani również opisywała samopoczucie. W ten sposób powinno udać się znaleźć prawdziwą przyczynę Pani dolegliwości ( jesli jest żywieniowa). Moze również warto uda się do gastrologa?
pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badania w kierunku nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy mogę spożywać sproszkowaną trawę z pszenicy, jeżeli cierpię na nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Czy mdłości mogą być skutkiem nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Objawy nietolerancji glutenu – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Nietolerancja glutenu a spożycie ryb – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wysypka na brzuchu u 6-miesięcznego dziecka a nietolerancja glutenu – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie badanie można zrobić, żeby potwierdzić nietolerancję glutenu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)