Co mam spożywać przy nietolerancji glutenu?

Dzień dobry, Stwierdzono u mnie nietolerancję glutenu za pomocą badań krwi i rzeczywiście piwo, słodycze, niektóre wędliny, pieczywo wywołują u mnie wzdęcia, gazy, w dłuższej perspektywie bóle głowy i gorsze samopoczucie. Jednak będąc za granicą (w krajach poza Unią Europejską) mogłam jeść wszystkie produkty zbożowe bez jakichkolwiek objawów. O co chodzi? Lekarz w tej chwili zalecił mi spożywanie produktów z pełnego ziarna, jednak nie stosuję ich, ze względu na przykre dolegliwości, ale może mogłabym w takim razie wprowadzić je częściowo, albo jakiś rodzaj mąki, który byłby bezpieczny? Pozdrawiam
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Olej z ryb może zapobiegać schizofrenii?

Dzień dobry,

nie pisze Pani na postawie jakich badań postawiono diagnozę. Brak dolegliwości w czasie kiedy przebywała Pani za granicą zdecydowanie zaprzecza nietolerancji glutenu. Proponuję Pani umówić sie na wizytę dietetyczną. Dietetyk przeprowadzi szczegółowy wywiad, opracuje zalecenia i zapewne zarekomenduje prowadzenie dzienniczka zywieniowego, w którym będzie Pani również opisywała samopoczucie. W ten sposób powinno udać się znaleźć prawdziwą przyczynę Pani dolegliwości ( jesli jest żywieniowa). Moze również warto uda się do gastrologa?
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty