Co może oznaczać taki wzrost poziomu cukru?

Witam serdecznie. Stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową w 24tc. Na szczęście nie muszę posiłkować się insuliną, jedynie przestrzegać diety i prowadzić samokontrolę. Od kiedy sama mierzę w domu poziomy cukru- nigdy nie miałam rano (na czczo) podwyższonego poziomu, jedynie godzinę po posiłku kilka razy poziom przekroczył minimalnie 140. Ale chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z tym mierzeniem właśnie po 1 godzinie? Zdarza się, że nawet po zjedzeniu ciasta, czy loda po godzinie poziom cukru mam idealny, ale np, po pół godzinie po tym "posiłku" wynosi on ok 180. Czy w takim przypadku mogę pozwolić sobie od czasu do czasu na takie grzeszki, bo trzustka jednak sobie radzi z tym cukrem i w optymalnym czasie (1h) go metabolizuje, czy jednak nie?
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Rodzaje insuliny

Insulina jest to hormon wytwarzany przez trzustkę. Jeśli jej produkcja jest zaburzona, wówczas możemy mówić o cukrzycy. Czy wiesz, jakie występują rodzaje insuliny?

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty