Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Dieta na pewno powinna być urozmaicona, bogata we wszystkie składniki odżywcze, zatem i białko i węglowodany i tłuszcze, wskazana p/miażdżycowa - tutaj na pewno więcej na ten temat napisze dietetyk. Proszę również zwrócić uwagę na konsystencje pokarmów, po udarze czasami mogą pojawić się problemy przy przełykaniu, np. płynów, warto je wtedy zagęścić. W aptece może Pani kupić suplementy, warto je włączyć do diety, gdyż uzupełniają niedobory w odżywianiu i wzmocnią Panią. Poza tym ich kaloryczność (jedna buteleczka ok. 200-250kcal w zależności od rodzaju) sprawia,że może Pani jeden z posiłków, np. drugie śniadanie lub podwieczorek zastąpić takim napojem. Proszę zapytać w aptece o Nutridrinki. Warto też pamiętać, że powinna Pani zjadać ok.5 posiłków, 3 główne (śniadanie,obiad,kolacja) i dwa mniejsze - drugie śniadanie i podwieczorek.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty