Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Chrupkie pieczywo nie jest polecane, często skład takiego pieczywa pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście można znaleźć pieczywo chrupkie z naturalnym składem, natomiast spożywanie takiego pieczywa w chorobie refluksowej zależy od indywidualnej tolerancji.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze jeść przy chorobie refluksowej? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Możliwość całkowitego wyleczenia choroby refluksowej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co można jeść chorując na refliks? – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Co jeść przy chorobie refluksowej? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Co mogę spożywać podczas choroby refluksowej? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Objawy choroby refluksowej – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Ćwiczenia fizyczne przy refluksie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak ustalić co powoduje nietolerancję pokarmową? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Choroba refluksowa żołądka a zabieg operacyjny – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
artykuły
Refluks żołądkowo-przełykowy - czym jest choroba refluksowa, rodzaje, przyczyny, objawy, jak leczyć
Refluks żołądkowo-przełykowy, określany również mi
Udusiła się podczas nagłego ataku refluksu. To jeden z tysięcy takich przypadków
Gabrielly Rose de Medeiros, 21-latka z Sao Paulo w
Zgaga a refluks żołądkowo-przełykowy
Zgaga to częsta dolegliwość ze strony układu pokar