Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Przy chorobie refluksowej należy unikać produktów i potraw tłustych, odsmażanych oraz ciężkostrawnych, pikantnych, cebuli i warzyw cebulowych, pomidorów oraz przetworów pomidorowych, owoców cytrusowych i soków z tych owoców, czekolady i wyrobów czekoladowych, kawy, naparu z mięty, napojów gazowanych oraz alkoholu. Resztę produktów można spokojnie jeść, oczywiście nie w obfitych ilościach.
Bardzo ważne jest spożywanie posiłków w spokoju, niespieszenie się, oraz zjadanie 5-6 mniejszych posiłków dziennie.
Warto nawet w internecie poszukać przykładowych diet.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy nadkwasocie i refluksie przełykowo-żołądkowym? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Co robić z nadżerkami w gardle? – odpowiada Naturopata Mariusz Bek
- Wahania wagi przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Co można jeść chorując na refliks? – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Dieta dla osoby z refluksem – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy przy takim zapaleniu żołądka i dwunastnicy można jeść płatki owsiane? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Refluks krtaniowo-gardłowy w 3. trymestrze ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy chorując na refluks żołądkowy można pić herbatę z pokrzywy? – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska