Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Najlepiej jest umówić się na wizytę u alergologa, który pomoże zdiagnozować na co jest Pan uczulony i zleci ewentualne leczenie.
1. płukanie nosa 2 x dz. Fixsin lub inny = poszukaj
Google "płukanie zatok" ( 2/3 sól + 1/3 soda oczyszczona + woda )
2. dobry laryngolog
3.steryd do nosa 1-2 x dz ( Miflonide ?)
4. Telfexo 180 na noc
? Rtg / CT zatok
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powoduje zalewającą gardło wydzielinę? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Spływająca wydzielina do gardła, częste kichanie oraz swędzenie gardła i nosa – odpowiada Lek. Dawid Matyniak
- Leki antyalergiczne przy niedrożnych ujściach zatoki klinowej – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Co znaczy ten ból głowy i nieżyt nosa? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Nieżyt nosa u 4-latki – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Alergiczny nieżyt nosa: z czym związane są moje objawy? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy można zażywać Ibuprofen wraz ze sprayem do nosa Avamys? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak prawidłowo przyjmować leki na wydzielinę z nosa? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Nieżyt nosa i ropna wydzielina – odpowiada Lek. Dawid Matyniak
- Co może być przyczyną zatkanego nosa? – odpowiada Dr Jolanta Nagadowska