Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry
Ma Pani problematyczną cerę, odradzam eksperymenty na własną rękę. Powinna być Pani pod opieka kosmetologa.
serdecznie pozdrawiam
IJ
Dzień dobry, dla cery trądzikowej zazwyczaj nie ma jednego schematu postępowania - w dodatku skutecznego. Nawet jeżeli osiągnięty zostanie efekt terapeutyczny, najprawdopodobniej skóra będzie potrzebowała dodatkowego wsparcia w postaci terapii podtrzymujących, by zapobiegać nawrotom choroby. Rodzaj i ilość najlepiej skonsultować podczas wizyty specjalistycznej. Pozdrawiam, Aleksandra Duczmal.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem z cerą u 26-latki – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Jak wyeliminować zaskórniki na nosie? – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Problem ze zidentyfikowaniem typu cery u 20-latki – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co mogę robić aby pozbyć się zaskórników? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak radzić sobie z nawracającymi zaskórnikami? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Świecenie skóry, zaskórniki i problemy z cerą u 37-latki – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Problemy z cerą po rzuceniu palenia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak zwalczać wągry? – odpowiada Dr n. med. Dorota Wojnowska
- Problemy z cerą - co robić? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Przetłuszczanie skóry na twarzy i włosów – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska