Mam katar od trzech tygodni, pieką mnie oczy, pojawiła mi się pokrzywka na twarzy- do tej pory nie miałam problemów alergicznych. Co to może być?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
alergia
badania krwi ige swoiste panel.wziewny i pokarmowy każdy po 20.alergenów najlepiej zrobić
laboratorium najlepiej alab
pozdrawiam
Prosze udać się do okulisty i laryngologa na badania
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co znaczą te częste pokrzywki? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co powoduje silne bóle w okolicy czoła, skroni, oczodołów? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Suchy kaszel i 6-letniego dziecka – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Alergia na pyłki i ból brzucha po mleku – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Dlaczego mam te poranne katary? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Nieustający katar u dwulatka – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jakie choroby nosa przeszkadzają w śpiewaniu? – odpowiada Dr n. med. Piotr Sawicki
- Czy istnieje jakaś metoda zapobieganiu alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czym różni się rumień od pokrzywki i jak odróżnić rumień zakaźny od alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska