Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Emolienty to preparaty o działaniu nawilżająco- natłuszczającym, które różnią się składem czyli zawartymi substancjami, czasem nawet znacznie. Tak jak inne dermokosmetyki u niektórych osób mogą wywoływać podrażnienia skóry, a nawet reakcje alergiczne. Nie można powiedzieć, że konkretny preparat jest najlepszy i najbezpieczniejszy dla dziecka. Należy je dobierać indywidualnie i zwracać uwagę, aby preparat nie zawierał barwników, konserwantów i substancji zapachowych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty