Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jest to możliwe. Zależy to jednak od rodzaju cukierków, ich ilości, masy dziecka i sposoby badania poziomu alkoholu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zakrztuszenie się cukierkiem u 6-latka – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Ból gardła po zjedzeniu cukierków – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy częste spożywanie cukierków miętowych może być szkodliwe? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy Acidolac zaszkodził dziecku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Alergia pokarmowa u 6-miesięcznego dziecka karmionego piersią – odpowiada Milena Lubowicz
- Czekoladki z alkoholem w ciąży – odpowiada Lek. Nina Uszkiewicz
- Co zrobić, kiedy dziecko je tylko słodycze? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Czy można jeść cukierki musujące w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy waga dziecka może mieć związek z tarczycą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co zrobić w przypadku otyłości u dziecka? – odpowiada Mgr Justyna Piątkowska
artykuły
7 powodów, dla których warto zrezygnować z jazdy samochodem
Wygodnie, ale niezdrowo Może być przyczyną otyłośc
Reklamy telewizyjne powodują podjadanie u dzieci od 2 lat
Bezmyślne podjadanie przed telewizorem może rozpoc
Zadbaj o figurę swojego dziecka!
Jeśli twoje dziecko ma nadwagę, zastanawiasz się p