Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
koronawirus, powodujący niedawno odkrytą chorobę Covid-19, zbiera śmiertelne żniwo na całym świecie. Wciąż trwają badania nad tą jednostką chorobową i nadal jest wiele niewiadomych. Mówi się jednak, że szczególnie narażone na powikłania są osoby po 80. roku życia oraz te, u których zdiagnozowano przewlekłe choroby – tzw. współistniejące. Mowa tu zwłaszcza o cukrzycy, chorobach serca i nadciśnieniu, ale też groźne mogą być choroby układu oddechowego, takie jak astma. Więcej może się Pan dowiedzieć w tym miejscu: https://portal.abczdrowie.pl/koronawirus-grupy-ryzyka, pomocny może będzie też artykuł o alergii w związku z epidemią Covid-19 – https://portal.abczdrowie.pl/koronawirus-w-polsce-czy-alergicy-sa-bardziej-narazeni-na-koronawirusa.
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć, czy Covid-19 zagraża również Panu, ponieważ zależy to od wielu czynników, nie tylko od wieku, ale też ogólnej kondycji organizmu. Dlatego też warto pamiętać o zaleceniach lekarskich przy astmie, szczególnych środkach ostrożności w najbliższym czasie oraz o wspieraniu układu odpornościowego za pomocą m.in. diety czy też aktywności fizycznej. Po garść informacji dotyczących zwiększania odporności odsyłam tutaj:
https://portal.abczdrowie.pl/jak-zwiekszyc-odpornosc
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jestem w grupie podwyższonego ryzyka w związku z koronawirusem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy te dolegliwości są zagrozeniem w przypadku zakażenia koronawirusem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jestem w grupie ryzyka jeżeli chodzi o koronawirusa? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy chory na trzustkę ma większe szanse na zarażenie Covid 19? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to możliwe, że mam nawrót koronawirusa? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy e obecnej sytuacji jestem bardziej zagrożona koronawirusen? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy osoba z zaburzeniami odżywiania i niską wagą może się zaszczepić na koronawirusa? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza taki opis badania płuc u 65-latki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mając astmę mój syn jest bardziej narażony na Covid? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jestem w grupie zwiększonego ryzyka jeśli chodzi o koronawirusa? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Leki rozszerzające oskrzela
Alergia to choroba, której leczenie powinno opiera
Koronawirus w Polsce. Czy alergicy są bardziej narażeni na koronawirusa?
Osoby starsze i pacjenci z obniżoną odpornością są
To choroba 4 mln Polaków. Nowe badania wskazują, że nieleczona astma zwiększa ryzyko zawału i udaru
Nowe badania opublikowane na łamach "Journal of th