Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Na destrukcyjny wpływ na cały organizm , także na układ oddechowy, powoduje przyspieszenie częstości oddechów co przy astmie może prowadzić m.in skurczu oskrzeli i napadów duszności.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki wpływ na astmę oskrzelową ma lek Cloranxen? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy kobieta chora na astmę może być w ciąży? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Czy mam astmę oskrzelową czy astmę? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Podejrzenie astmy oskrzelowej – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Co alergizuje przy astmie oskrzelowej? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Postępowanie w ataku duszności powysiłkowej – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Astma oskrzelowa i nadcisnienie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy leczenie na astmę ma wpływ na zajście w ciążę? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Astma – problem z diagnozą – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Stosowanie leków na astmę oskrzelową a picie alkoholu – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
artykuły
Jak wygląda leczenie astmy?
Astma oskrzelowa to choroba dróg oddechowych przeb
Astma - charakterystyka, rodzaje, przyczyny, diagnostyka, leczenie
Astma oskrzelowa (dychawica oskrzelowa) to przewle
Skurcz oskrzeli - co to jest, przyczyny, objawy, leczenie
Skurcz oskrzeli to stan, który znacząco utrudnia p