Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani
To trudny problem zapraszam do dyskusji na https://forum.parenting.pl/pytania-do-pediatry darmowy portal.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skaza białkowa u 2-miesięcznego dziecka a odpowiednie mleko – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak dobrać odpowiednio mleko dla niemowlęcia? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na mleko u niemowlaka – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Problemy z przybieraniem na wadze i karmieniem 4,5-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Grzybica u dziecka a karmienie mlekiem Nan Pro – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie mleko będzie najlepsze? Co to może być za choroba? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jakie stosować mleko u dziecka? – odpowiada Dr n. med. Jolanta Uchman
- Wysypka na policzkach a skaza białkowa – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Podejrzenie alergii pokarmowej u 4-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Możliwość podania mleka sojowego zamiast modyfikowanego dla 14-miesięcznego dziecka – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Alergia u niemowląt
Alergia niemowlaka martwi każdą mamę. Po narodzina
Kiedy mama nie może karmić piersią. Jak zaspokoić szczególne potrzeby żywieniowe 6-miesięcznego dziecka?
Artykuł sponsorowany Nutricia Aby młody organizm
Bebilon 2 to kompletna kompozycja*, zawierająca także składniki naturalnie występujące w mleku matki
Artykuł sponsorowany Sytuacja, kiedy karmie