Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Ważne jest dobre kontrolowanie astmy u Pani, aby nie dopuścić do niedotlenienia płodu i uszkodzenia układu oddechowego jeszcze w Pani łonie. Zarówno w czasie ciąży, jak i po porodzie należy zabronić innym palenia papierosów w otoczeniu swoim i dziecka. Wcześnie i odpowiednio długo leczyć wszelkie infekcje układu oddechowego u dziecka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Leczenie astmy – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Szanse na wyleczenie astmy oskrzelowej – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Możliwość nawrotu astmy – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Infekcje dróg oddechowych - co robić, by nie wracały? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Glistnica a astma u dziecka – odpowiada Lek. Irena Zięba-Małachowska
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy astma alergiczna jest dziedziczna? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Czy leczenie na astmę ma wpływ na zajście w ciążę? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Pytanie o dziedziczenie łuszczycy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy dziecko nie może oddychać z powodu astmy? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski