Czy powinnam skorzystać z pomocy dietetyka?

1. Ważę 65 kg, mam 18 lat, jestem kobietą, prowadzę raczej siedzący tryb życia, mój stopień aktywności fizycznej jest niski. 2. Próbowałam diety kopenhaskiej, schudłam na niej 5 kg, ale nie wytrzymałam na niej do końca. 3. Tak, raczej w mojej rodzinie występuje nadwaga, dziadek z taty strony jest gruby no i wszystkie ciotki i mama mojej mamy też jest gruba. 4. Nie byłam u lekarza, żeby wykluczyć chorobowe przyczyny otyłości. 5. Jem śniadanie mniej więcej o 9.00 - 2-3 kawałki chleba z szynką, do tego herbata lub sok, obiad około 15.00 - ziemniaki z sosem, mięso, np. kotlet i surówka, kolacja - zupka chińska, a pomiedzy posiłkami lód, paluszki albo picie gazowane. 6. Nie choruję na żadne choroby przewlekle.

KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Witam serdecznie,

przede wszystkim nie podajesz swojego wzrostu, a jest on niezbędny do określenia, czy Twoja masa ciała jest prawidłowa, czy też masz nadwagę.

Na wizytę do dietetyka zawsze warto sie udać, ponieważ sprawdzi on skład ciała i jego masę oraz przeprowadzi wywiad żywieniowy, na postawie którego będzie mógł wskazać błędy żywieniowe oraz podpowie jak je naprawić. Dietetyk ustali odpowiednią dietę i będzie kontrolował jej efekty, co ma znaczenia szczególnie u osób, które już próbowały różnych diet i doświadczyły efektu jo-jo.

Wstępne wskazówki jakie nasuwają się po analizie Twoich odpowiedzi:

1. Zwiększyć aktywność  fizyczną. Najlepiej min. 30 minut dziennie lub dłuższy wysiłek 3-4 razy w tygodniu. Ewentualnie spacer piechotą do pracy i spowrotem itp. Jak nawięcej czasu w ruchu w miarę możliwości.
2. Zwiększyć liczbę posiłków do 4-5 dziennie i nie podjadać między nimi! Wyeliminować z diety gazowane napoje, słodycze, słone przeskąski. Niezdrowe i kaloryczne przekąski zamienić na zdrowsze np. owoce, warzywa, bakalie, orzechy.
3. Unikać zup w proszku i innych gotowych dań. Zamiast nich spożywać wartościowe posiłki złożone z produktów pełnoziarnistych, warzyw, chudego nabiału, czy mięsa.
4. Unikać sosów do ziemniaków. Ziemniaki zastępować kaszą gryczaną, jaglaną, jęczmienną itp, strączkami lub brązowym ryżem - dieta powinna być urozmaicona.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty