Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Mogę odnieść się tylko do podejrzenia hipoglikemii. Nie ma pani hipoglikemii bo poziom glukozy zmierzony przez panią jest prawidłowy. Radziłbym jednak wykonać badanie poziomu glukozy na czczo i po obciążeniu 75 g glukozy w warunkach laboratoryjnych. Wskazane też wykonanie USG brzucha z oceną trzustki. Jeśli to możliwe to dobrze jest wykonać też poziom insuliny we krwi.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym może być spowodowana moja senność i osłabienie? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Dlaczego mam tą senność po posiłku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Nagła chęć na zjedzenie czegoś słodkiego a zbadanie cukru – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Jakie odżywianie i dieta dla osoby chorej na hipoglikemię? – odpowiada Mgr Magdalena Nagrodzka
- Czy to możliwe, że mąż ma cukrzycę? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy mogę uznać, że te wyniki są w porządku? – odpowiada
- Senność, wzmożone pragnienie, osłabienie i zmęczenie oraz apetyt na słodycze – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Hipoglikemia a spadek cukru – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Niski poziom cukru i senność – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wzrost apetytu i senność po posiłkach – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz