Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam serdecznie,

Surowe warzywa mogą wspomagać trawienie ze względu na dużą zawartość błonnika, który zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia perystaltykę jelit oraz wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Warzywa są także źródłem antyoksydantów, które eliminują wolne rodniki poprawiając kondycję naszego organizmu. Wskazane są nie tylko warzywa surowe ale również pod inną postacią np gotowane na parze.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam surowe warzywa czy owoce zawierają dużo błonnika które poprawiają pracę jelit, biorą więc udział w procesie trawienia.Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty