Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam serdecznie,
Surowe warzywa mogą wspomagać trawienie ze względu na dużą zawartość błonnika, który zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia perystaltykę jelit oraz wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Warzywa są także źródłem antyoksydantów, które eliminują wolne rodniki poprawiając kondycję naszego organizmu. Wskazane są nie tylko warzywa surowe ale również pod inną postacią np gotowane na parze.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Surowe warzywa mają dużą zawartość błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, więc wspomaga proces trawienia. Takie warzywa trzeba przeżuć więc w jamie ustnej wydziela się więcej śliny, która już ma enzymy trawienne.
Witam surowe warzywa czy owoce zawierają dużo błonnika które poprawiają pracę jelit, biorą więc udział w procesie trawienia.Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy suszone śliwki pomagają w trawieniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie produkty spożywać w celu oczyszczenia organizmu? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy pestki słonecznika wspomagają trawienie? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jak pobudzić trawienie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Rak wątroby a dieta i surowe warzywa – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Zawartość kalorii w produktach żywnościowych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Picie na czczo wody z cytryną – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Jedzenie odtruwające wątrobę. Sięgnij po te warzywa i owoce
Naturalne oczyszczanie wątroby Wątroba przyjmuje
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Łagodzą stany zapalne i przedłużają młodość. Te warzywa mają super moc
Są prawdziwą bombą cennych witamin i minerałów. Po