Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam, tak, jest taka możliwość, warto sprawdzić skład olejku, by wiedzieć jakie substancje mogły ewentualnie spowodować reakcję alergiczną. Najczęstsze objawy występują w obrębie takich narządów, jak: nos, oczy, uszy oraz drogi oddechowe. Obrzmiała śluzówka nosa, która nie pozwala oddychać, nadreaktywność oskrzeli oraz podrażnienie spojówek są stosunkowo często występującą reakcją układu immunologicznego na alergen. Jeśli jest Pani zainteresowana, to więcej może się Pani dowiedzieć z artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-alergi. W przypadku wystąpienia takiej reakcji, jaką Pani opisuje, należy odstawić stosowanie produktu zawierającego hipotetyczny alergen oraz skontaktować się z lekarzem przychodni POZ, jeśli dolegliwości nie ustępują i utrudniają funkcjonowanie. Być może konieczne będzie przepisanie leków antyhistaminowych oraz dalsza diagnostyka, np. w postaci testów skórnych. Więcej o rodzajach alergii, diagnostyce oraz leczeniu w materiale: https://portal.abczdrowie.pl/alergia. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty