Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jeżeli reakcja anafilaktyczna faktycznie była po zinnacie, to nie ma czego potwierdzać. Prawdopodobnie cała grupa antybiotyków B-latkamowych będzie powodowała podobne efekty. Zawsze proszę o tym mówić lekarzom. Co do innych antybiotyków trudno powiedziec.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Testy na penicylinę – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wstrząs anafilaktyczny po penicylinie a spożywanie serów pleśniowych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mogę bez obaw przyjąć szczepionkę na Covid-19? – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Czy przepisany lek wywoła alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak radzić sobie z uczuleniem na penicyliny? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy mogę bezpiecznie zastosować Duomox do leczenia anginy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę przyjąć ten antybiotyk? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy osoba uczulona na penicylinę może brać antybiotyk Duomox? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Czy alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaką grupę stanowią te antybiotyki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Jest uczulony na szczepionkę przeciw COVID-19. Zemdlał zaraz po podaniu Pfizera
Pan Wojciech w kwietniu został zaszczepiony prepar
Wskazania do odczulania
Odczulanie, czyli immunoterapia swoista, jest uzna
Alergia na szczepienie przeciw COVID-19? Badanie wykazało, że ryzyko jest marginalne
Zdaniem naukowców wiele osób nie zdecydowało się p