Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Wiele na to wskazuje. Sugeruję przeprowadzenie diety eliminacyjnej - rezygnować z określonych produktów (np. mleka i jego przetworów, zbóż zawierających gluten itd) i obserwować, kiedy objawy ustępują. Eliminacja powinna potrwać minimum kilka dni dla każdej z grup.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dowiedzieć się na co konkretnie dziecko ma alergię? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Co robić w sytuacji skazy białkowej u dziecka? – odpowiada Lekarz Gastrolog, Gastrolog Dziecięcy
- Mleko HA przy lekkiej alergii – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Skaza białkowa i wysypka u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na mleko krowie u 5-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Magdalena Małecka
- Czy dziecko ma alergię na białko mleka? Czy może jeść serki? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy to jest alergia? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co może jeść półroczne dziecko z alergią? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Podawanie mleka dla 10-miesięcznej córki, która ma alergię na pokarm – odpowiada Dr n. med. Juliusz Bokiej
- Czerwone krostki na twarzy, szyi i dekolcie u 4-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
artykuły
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Lato sprzyja alergiom pokarmowym. Ostrzegają przed fatalnym błędem
Coraz więcej osób, podejrzewając alergią pokarmową
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o