Czy w dymie z tłuszczu jest groźny czad?

Witam Mam dziwne pytanie - Chodzi o czad (tlenek wegla) czy jest on obecny w dymie z piekarnika? Pieklam ostatnio kurczaka, po 10 min po otwarciu piekarnika bylo pelno dymu, wywietrzylam szybko dom ale zastanawiam sie na przyszłość czy w takim dymie z kapiacego tluszczu jest grozny czad? Pozdrawiam GOSIA
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam
Tlenek węgla poza produkcją przemysłową może powstać m.in. w wyniku spalania gazu lub paliw płynnych- nie z tłuszczu. Nie posiada smaku, zapachu, barwy, nie jest drażniący i w ogóle sprawia wrażenie że go nie ma. Ten dym co Pani widziała z tłuszczu to nie tlenek węgla.

Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu

0

Dzień dobry.

Czad, o którym Pani wspomina to zwyczajowa nazwa tlenku węgla (II), który jest produktem spalania wszystkich związków organicznych (tzw. półspalanie).
Tłuszcze są związkami organicznymi, więc również ulegają spalaniu, którego produktem jest CO. Natomiast podczas przygotowywania kurczaka nie mamy do czynienia ze spalaniem, a z pieczeniem. To jest znacząca różnica.
Proszę się nie martwić o swoje zdrowie, życie, bezpieczeństwo.
Proponuję pamiętać o dokładnym wietrzeniu pomieszczeń.

Dariusz Pysz-Waberski
Chemik, Psychoonkolog, Specjalista Psychologii

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty