Dieta w górach
Zależy od składu. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych (czasem nawet 28 g w 80 g batona!) oraz tłuszczu nasyconego i tłuszczów trans nie są uznawane za zdrową przekąskę. Wymienione składniki zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia i nowotworów. Batoniki mogą być jednym ze źródeł białka w diecie, na które zapotrzebowanie sportowców jest zwiększone, ale jednocześnie dostarczają niepolecanych dla zdrowia składników. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest wybór produktów spożywczych, które są naturalnym źródłem białka, takich jak mięso, produkty mleczne, rośliny strączkowe.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dzień dobry,
jest już październik, ale postanowiłam odpowiedzieć na to pytanie. Daty na opakowaniu najczęściej są terminem minimalnej przydatności do spożycia, co skutkuje tym, że kilka dni po tej dacie - jeżeli nie ma oznak psucia się produktu - powinien być bezpieczny do spożycia.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę jeść batony proteinowe w ciąży? – odpowiada Mgr Martyna Dudzińska
- Czy mogę jeść serek wiejski w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zatrucia w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę nadal używać tych kosmetyków? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakich produktów należy się wystrzegać przy kamicy cystynowej? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy mogę jeść i pić te produkty przy diecie wysokobiałkowej? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Przerwanie diety proteinowej – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jak zdrowo jeść i chudnąć? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy warto podawać dzieciom serek topiony? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy mogę jeść jabłka w czasie fazy uderzeniowej - diety proteinowej? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna