Dieta eskimosów a choroby serca
Witam serdecznie,
Ryby mają niski Indeks Glikemiczny i nie podnoszą w znacznym stopniu cukru. Nie musi z nich Pani rezygnować, są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Wędzona makrela zawiera białko i tłuszcze, nie jest źródłem węglowodanów więc jak najbardziej moze pojawiać się w diecie. Nalezy uważać na nią przy diecie redukcyjnej, gdyż zawiera sporo kalorii (ze względu na zawartość tłuszczu) oraz w przypadku nadciśnienia gdyż zawiera dużo sodu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Banan w diecie redukcyjnej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Ile trzeba jeść ryb w skali tygodnia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa