Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam,
związek yerba mate z powstawaniem nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku był przedmiotem badań zwłaszcza wśród ludności Ameryki Łacińskiej. Brano tam po uwagę nie tylko obecność węglowodorów aromatycznych (WWA) powstających podczas przetwarzania liści, ale także temperaturę jej spożycia. Wykazano, że spożywanie gorącej mate może zwiększać ryzyko tych nowotworów, gdyż wysoka temperatura uszkadza śluzówki. Jednakże samo spożywanie mate zostało uznane za bezpieczne, a badania za niejednoznaczne, gdyż nie zawsze uwzględnia się w nich ilość spożywanego alkoholu, tytoniu, dietę oraz inne czynniki mogące mieć związek. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty