Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam !
Napar herbaciany reguluje m.in. procesy trawienne, posiada również właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne (najlepsza pod tym względem jest herbata zielona). W herbacie znajdują się znaczne ilości fluoru, który zapobiega powstawaniu próchnicy zębów. Wyłącznie herbata pita z umiarem i odpowiednio zaparzona wywiera dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu i nie ma szkodliwego działania. Herbata w połączeniu z cytryną i miodem jest środkiem napotnym zalecanym w przeziębieniu. Herbata, szczególnie zielona zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy i przyczynia się znacząco do usuwania wolnych rodników z organizmu.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty