Dieta w ciąży
Dzień dobry,
dieta w zespole drażliwego jelita zależy od jej postaci (biegunkowej, zaparciowej,mieszanej). W diecie biegunkowej poleca się dietę raczej lekkostrawną - większość posiłków w ciągu dnia powinna być gotowana, dodatkowo należy unikać produktów wywołujących te biegunki (jest to bardzo indywidualna sprawa - nalezy monitorować jak czujemy się po danych pokarmach, chociaż najczęściej jest to nabiał, cebula, czosnek, kapustne).
W przypadku postaci zaparciowej poleca się duże ilości warzyw i owoców, pełnoziarniste produkty oraz picie dużych ilości płynów, dodawanie tłuszczów (np. oliwa z oliwek) do potraw.
Trzeci przypadek - mieszany jest najtrudniejszy do prowadzenia, tutaj trzeba dokładnie obserwować jak zachowuje się nasz organizm po kadym spożytym posiłku - i modyfikować dietę na bieżąco.
Jeżeli chodzi o spożywanie tzw. gotowców to serdecznie odradzam, ale rozumiem, że nie zawsze ma się czas i komfort gotowania świeżo. W tej sytuacji radziłabym gotować posiłki na 2-3 dni, albo jadać w barach mleczych. Wiem, że w Krakowie są świetne i tanie bary mleczne.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny [url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Najbardziej polecaną dietą w zespole jelita drażliwego jest dieta FODMAP, czyli dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli - czyli tych produktów, które działają drażniąco w tej konkretnej chorobie.
W zwiazku z tym w początkowym etapie choroby wykluczeniu podlegają:
cebula, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki, kapusta, grzyby, czosnek, jabłka, gruszki, arbuzy, nektarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki, dojrzałe banany (zielone są OK), twaróg, sery (mascarpone, ricotta również), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie, sojowe), kwaśna śmietana, bita śmietana, rośliny strączkowe, orzechy nerkowca, pistacje, żyto i pszenica, miód oraz słodziki i syrop glukozowo-fruktozowy.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Proszę też pamiętać, że nie jest to dieta do końca życia, po około 2 miesiącach, jak objawy ustąpią można zacząć wprowadzać wyeliminowane wcześniej produkty.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta przy zakażeniu Helicobacter pyroli – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy olej kokosowy powoduje wzrost złego cholesterolu i wpływa na rozwój miażdżycy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Wybór probiotyku na Zespół Jelita Drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Waga, wzrost a wiek młodej osoby – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jabłka a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy przyczyną zmian w sposobie wypróżniania może być zmiana diety? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Dieta przy zespole jelita drażliwego. Sprawdź, czego unikać
Zespół jelita drażliwego to choroba jelita cienkie
"Stop zespołowi jelita drażliwego. Dieta FODMAP" Mollie Tunitsky
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęściej di
Zespół jelita drażliwego - dieta i zalecenia żywieniowe przy IBS
Dieta w zespole jelita drażliwego odgrywa kluczową