Zalety gastroskopii
Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.
Odpowiedź Pan znajdzie w tym artykule : http://portal.abczdrowie.pl/dieta-dla-chorych-ze-stomia
Pozdrawiam
Witam,
oczywiście dieta powinna być lekkostrawna ale nie opierająca się tylko i wyłącznie na kilku składnikach. W zasadzie powinien Pan jeść wszystko tylko odpowiednio przygotowane, czyli zamiast smażenia na parze lub gotowane, od czasu do czasu pieczone ale nie częściej niż 1 raz w miesiącu i dotyczy to wszystkich chudych mięs i ryb. Warzywa i owoce raczej przetworzone, aby nie były surowe. Ryz, makaron, pieczywo i ziemniaczki w małych ilościach ale jak najbardziej. Kasza i warzywa strączkowe oraz kalafiory, brokuły, fasole. groch, kukurydzę i kapustę wykluczamy ze względu na wzdęcia, które powodować będą ból. Wędliny chude i w niedużych ilościach, sery żółte bardzo rzadko, sery białe 1-2 x w tygodniu.
Życzę dużo zdrowia,
Beyer-Wygońska Sylwia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy nowotworze jelita grubego i cukrzycy – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Zapalenie jelita grubego i dieta po usunięciu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy uchyłkach jelita – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Dieta przy zatłuszczeniu trzustki – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta przy żółciowym zapaleniu żołądka – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Dieta przy nowotworze jelita grubego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka dieta jest najlepsza dla osób chorych na nowotwór jelita grubego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz