Dzień dobry! Jak to jest z dietą przy refluksie przełyku? Medycyna praktyczna dla pacjentów podaje jadłospis, w którym zaleca pieczywo żytne,razowe, natomiast na Państwa stronie czytam że powyższego pieczywa należy unikać.Kogo słuchać??? Pozdrawiam.
Oznaczenia na ekologicznych jajkach
Witam,
najbezpieczniejszy będzie chleb Graham lub pieczywo jasne, pieczywo żytnie jest dozwolone o ile pacjent je dobrze toleruje i nie występuja po nim dolegliwości. Ważne jest również unormowanie masy ciała zwłaszcza w obrębie jamy brzusznej.
Pozdrawiam serdecznie
Przy refluksie ograniczamy drażnienie mechaniczne, termiczne i chemiczne błony śluzowej. Czyli pijemy pokarmy w pokojowej temperaturze, ograniczamy błonnik, czyli stosujemy WYŁĄCZNIE pieczywa czerstwe, białe, bez ziaren, owoce i warzywa bez skórki i pestek, wykluczamy otręby itp.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jabłka, pomidory i chleb w diecie refluksowej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta przy chorobie refluksowej i nadżerce – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy przy refluksie zawsze bardzo spada waga? – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Dieta odchudzająca przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Pieczywo przy przepuklinie przełyku – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska