Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Fizjologiczna gra naczyniowa w obrębie małżowin nosowych występuje naprzemiennie raz w jednym przewodzie nosowym raz w drugim i może być częściowo odpowiedzialna za pana odczucia. Katar i kichanie wskazują na tło alergiczne. Sugeruję udać się do alergologa w celu diagnostyki i ewentualnie modyfiakacji zaleceń.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zatkany nos po operacji przegrody nosowej – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dlaczego borykam się z wiecznym katarem i kichaniem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Męczący katar a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Napady wodnistego kataru – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Jak walczyć z tym zatkanym nosem? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Seria kichania i katar nasilający się w deszczowe dni, po nocy i podczas zdenerwowania – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Jakie leczenie zastosować w przypadku tego tk zatok? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Co może być przyczynę przewlekłego kataru? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Całoroczny katar przypominający alergię – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy taki zabieg będzie skuteczny, żeby pozbyć się problemów z nosem? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski