Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Duża wilgotność to idealne środowisko do rozwoju grzybów i roztoczy. W konsekwencji mogą występować trudności z oddychaniem, zawroty głowy oraz nawracające infekcje błon śluzowych i skóry. Duża wilgotność może także niekorzystnie wpływać na układ kostno-stawowy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ogrzewanie w domu a infekcje górnych dróg oddechowych – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Pozytywny test na obecność narkotyków po przebywaniu w jednym pomieszczeniu z palącymi – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jakie mogą być przyczyny częstego przeziębienia? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Ciężki, świszczący oddech przy astmie – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jak szkodliwe jest wdychanie kwasu z baterii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- W jaki sposób zdezynfekować mieszkanie z pleśni i grzybów? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy przebywanie w jednym pomieszczeniu z spleśniałym chlebem mogło mieć istotny wpływ na zdrowie? – odpowiada
- Ból gardła, który mija po zjedzeniu śniadania – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy zatkany nos podczas mówienia to nic poważnego? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Ostry kaszel po przebywaniu w pomieszczeniu, gdzie szlifowano aluminium – odpowiada Aleksander Ropielewski