Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Marta Gryszkiewicz
97 poziom zaufania

Aby stwierdzić astmę muszą występować ciężkie zaostrzenia niewydolności oddechowej, oraz nadreaktywność oskrzeli muszą potwierdzić parametry uzyskane w badaniu spirometrycznym. Jeśli miała Pani wykonywaną diagnostykę w kierunku astmy, która wykluczyła tę chorobę, jest mało prawdopodobne, by rozwinęła się ona u Pani teraz i by to ona była przyczyną w/w objawów. Proszę zgłosić się do swojego lekarza rodzinnego celem badania i konsultacji.

0

Witam. Warto porozmawiać na ten temat z lekarzami, pod których opieką Pani jest. Bo jedno z drugim może być powiązane. Dodatkowo sprawdzić aktualny stan zdrowia pod kątem zaostrzeniem się objawów alergiczno-astmowych. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty