Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Proszę udać się na wizytę do lekarza alergologa, który wystawi skierowanie na odpowiednie badania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wiarygodność i wybór testów na nietolerancję pokarmową – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy test na nietolerancję pokarmową jest refundowany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Testy na nietolerancję pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy robić dodatkowe badania przy nietolerancji pokarmowej? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Badania w kierunku nietolerancji pokarmowej – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Gdzie mogę zrobić testy na opóźnioną reakcję nietolerancji pokarmowej? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Test na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Testy na nietolerancję pokarmową u dorosłych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Testy na nietolerancję pokarmową u dziecka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Testy na nietolerancję pokarmową - hit czy kit?
Testy wykrywające nietolerancje pokarmowe, kiedyś
Nowoczesny sposób na zachowanie zdrowia - badania przez Internet
Współczesny sposób życia pełen pośpiechu typowy dl
Nietolerancja pokarmowa - czy może być moim problemem?
Przewlekłe dolegliwości bez wyjaśnionej przyczyny