Hashimoto i nadciśnienie tętnicze oraz nadwaga

Witam. Mam duży kłopot z moim stanem zdrowia. Mam 30 lat, 163 cm wzrostu, ważę 95 kg (!), choruję na hashimoto (biorę Euthyrox 175) oraz nadciśnienie tętnicze (również biorę leki). Nie jem również produktów z glutenem. Muszę pozbyć się 30 kg, ponieważ bardzo źle się czuję i boję się o moje zdrowie i życie. Czy jest dla mnie jakaś szansa na ułożenie właściwej diety? Ile kcal dziennie powinnam jeść, żeby schudnąć? I jak to jest z tymi tłuszczami. Jeść olej rzepakowy czy oliwę, czy nie?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Lek. Izabela Ławnicka
98 poziom zaufania

Witam! Sugeruję odchudzanie pod okiem dietetyka, który pomoże ustalić konkretny jadłospis zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Oprócz diety proszę także pamiętać o aktywności fizycznej.

0

Witaj,
Choroba Hashimoto - autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy. W normalnej sytuacji układ odpornościowy chroni organizm przed zakażeniami. W przypadku tej choroby w wyniku nieprawidłowego pobudzenia układu immunologicznego dochodzi do powstawania przeciwciał przeciwko własnej tarczycy. Tarczyca to najważniejszy gruczoł dokrewny w organizmie człowieka, niszczona jest stopniowo, przekładając się na zaniżenie produkcji hormonów (tyroksyny - T4 i trijodotyroniny - T3).
Choroba Hashimoto może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Schorzenie to ma przebieg przewlekły, a zmiany zachodzące w ustroju niestety są nieodwracalne. Osoby chorujące na Hashimoto najczęściej nie mają żadnych objawów, przez co zdiagnozowanie choroby jest dość ciężkie i następuje w momencie, kiedy progres choroby jest znaczny i dochodzi do wyżej wspomnianej niedoczynności.
Do najczęstszych objawów zaliczyć można symptomy, które pojawiają się przy niedoczynności tarczycy czyli: stałe uczucie zimna, chroniczne osłabienie, zmęczenie, bóle mięśni, spowolnienie fizyczne oraz psychiczne. Obserwuje się również stan obniżonego nastroju, depresje, chorobę afektywną – dwubiegunową, zaburzenie koncentracji, stany nerwowe czy rozdrażnienie. Pojawiają się też obrzęki, zwłaszcza twarzy a szczególnie powiek. Skóra staje się sucha i szorstka, włosy osłabione przez co wypadają. Problemem jest również tycie często prowadzące do otyłości. Występują ponadto dokuczliwe zaparcia, zatrzymywanie wody w tkankach oraz wzmożona potliwość. Krwawienia miesięczne są bardzo obfite bądź też całkowicie zanikają.
W związku z tym, że mamy wiele czynników, które wpływają na choroby autoimmunologiczne potrzebne jest wsparcie całego ciała. Mówiąc o Chorobie Hasimoto niezbędna jest poprawa dotychczasowego stylu życia oraz zmiana nawyków żywieniowych uwzględniająca i wykluczająca pewne grupy produktów. Oczywiście w przypadkach, gdy choroba znajdzie się w punkcie kiedy niedoczynności tarczycy stanie się niebezpieczna, wskazana jest terapia hormonalna.
Mimo, że istnieje wspólna grupa produktów zalecanych w diecie jak również tych, które należy całkowicie ograniczyć to każdą osobę z tym schorzeniem powinno się traktować indywidualnie. Bowiem reakcje organizmu są bardzo zróżnicowane. Jadłospis powinien być przede wszystkim wysokoodżywczy. W pierwszej fazie z diety rozważyć warto wykluczenie produktów, które znane są jako substancje wywołujące reakcję autoimmunologiczną do tej grupy zaliczamy: zboża, produkty nabiałowe, jaja, ziemniaki, pomidory, papryka, jod. Z mięs natomiast gatunki takie jak wieprzowina, steki, wątroba.
Zalecane jest wykluczenie wszelkich produktów z soi oraz jej przetworów, ponieważ działają jak blokery tarczycy. Ponadto nie wskazane jest spożywanie warzyw takich jak brukselka, kapusta, kalafior czy brokuły.
• Zwróć uwagę na pochodzenie mięsa, które kupujesz. Warto wybierać te z hodowli ekologicznych, które nie zawierają hormonów i antybiotyków. Składniki te nasilają reakcję systemu odpornościowego.
• W diecie uwzględnij sól morską lub himalajską, które pozytywnie wpływają na pracę kory nadnerczy.
• Warto spożywać również olej kokosowy, który ma działanie antyseptyczne, jest też zamiennikiem masła.
• Mleko krowie możesz bez problemu zamienić na ryżowe, migdałowe lub kokosowe.
• Pamiętaj, aby w diecie uwzględniać świeże warzywa i owoce.
• Spożywaj ryż, komosę ryżową, amarantus, kaszę jaglaną i gryczaną.
• Nie zapominaj o fermentowanych produktach, które działają jak naturalne probiotyki.
• Pamiętaj, aby obserwować swój organizm. W związku z tym, iż reakcje na pewne produkty osób chorujących na Hashimoto są różne, to dzięki obserwacjom na bieżąco będzie można aktualizować zalecenia.
• Ogranicz spożycie ryb morskich, które mają wysoką zawartość jodu.
• Staraj się jeść posiłki bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania.
• Pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego ustroju.

Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty